İş imkanları açısından oldukça geniş bir bölüm. Genel anlamda döküm ile ilgilenir (çelik ve aluminyum). Bunların iş alanları ve kullanım alanları oldukça geniş olduğu için üretimin her basamağında iş imkanına sahipsiniz. Bu kısmı özellikle bölüme "Metalurji" isminin katılmasının nedeni. Bir de malzeme kısmı var. Seramik, beyaz eşya, otomotiv, uçak ve savunma sanayii, güneş enerjisi ve biyomateryal gibi sektörlerde çalışma imkanlarınız var, görüldüğü gibi çalışma sektörü açısından oldukça geniş bir bölüm.

Ayrıca tahribatsız muayene ve benzeri işlerde görev alarak, yine bir çok sektörde Kalite-Kontrol alanında çalışma imkanınız var.

Açıkçası ‘ODTÜ’lü olmak ayrıcalıktır’ düşüncesine pek katılmadığım gibi, istediğim bölümler arasında yaptığım seçenekler doğrultusunda ODTÜ’ye biraz da şans eseri girdim. Fakat geçirdiğim 2 (şu an 4. senem ve fikrim aynı) seneden sonra bu soruya verebileceğim yanıt gayet nettir, güzel bir kampüs hayatı, giyim ve kuşamdan tutun fikirlerinize kadar en fazla özgürlüğe kavuşabilme imkanı ve ODTÜ’de okuduğunuz bölümün ve katılacağınız ve ya yapacağınız şeylerin de hakkını verdiğinizde diplomanızın gerçekten bir ayrıcalık sağlayacağı.

Unutmamak gerekir ki ODTÜ'deki bu başarı üniversiteden ziyade öğrencilerin sağladığı bir ortamdır ve başarılı öğretim elemanı kadrosu ile beraber size ayrıcalıklı bir üniversite hayatı sağlayacaktır.

Ayrıca bilimsel ve kültürel açıdan etkinlikler bakımından fazlasıyla zengin bir üniversite ve ilgilendiğiniz her konu hakkında öğrenci toplulukları ve ya seminerler bulma şansınız var.

Geçireceğiniz öğrencilik hayatında da kesinlikle okulu uzatma planları yapacağınızı garanti ederim :)

11'de biten otobüsler örneğin. Tam bir memur kenti olduğunu kanıtlar biçimde ulaşım problem oluyor. Kampüs içi her zaman hayat dolu, ama ailenizle kendi evinizde kalıyorsanız sağa sola gitmek problem olacaktır :)

ODTÜ açısından bakarsak güzel bir kampüs hayatı yaşama fırsatı var. Okulda yurtlarda bu ortamı zaten yakalayabileceğiniz gibi aynı zamanda okulun hemen yanında olan 100. Yıl mahallesi de tamamen öğrenci evleri ile dolu, kendi içinde ufak bir kampüstür. Her öğrencinin tatması gereken bir ortam olduğunu söyleyebilirim.

Bunların dışında Ankara'da öğrenci olmanın ekstra bir artısı olduğunu düşünmüyorum.

ODTÜ köklü olma konusundan sıyrılamayıp maalesef oldukça eski kalmış durumda. Mühendis olacak arkadaşlar aldıkları çizim derslerinde Internet Explorer açınca bile yavaşlayan bilgisayarları görünce muhtemelen çığlık atmak isteyeceklerdir. Yemek alanları az ve yapılan iş özensiz. Eğer derece yapmadıysanız kalacağınız yurtlar da maalesef vasat. Şehir dışından geleceklerin göz önünde bulundurması gereken bir konu. Bir dizüstü bilgisayar bulundurmak büyük ihtimalle bir şart, ve kolaylık ama tabi bir çok öğrenci için de ekstra masraf.

Zor. Eğer bir yandan aktivitelere katılıp bir yandan da iyi bir akademik kariyer düşünüyorsanız ya uykunuzdan ya da yarın gidilecek bir buluşmadan feragat etmeniz gerekiyor :) Ayrıca 1. sınıf deyip geçmeden ortalamanızı olabildiğince yüksek tutmanız gerekiyor, malum sınıf ilerledikçe geriye "ne kadar kolaymış aslında" diye bakıyorsunuz, ve pek yükseltme imkanınız olmuyor :) Bunu hoşlanmadığım alanlara yazmamın nedeni de tercih edecek arkadaşların buna hazırlıklı olmasıdır, açıkçası bu zorluk derecesi de aslında öğrenciye fark katıyor, çok da olumsuz bir özellik değil.

Metalurji ve Malzeme bölümü, adından da anlaşılabileceği gibi metaller üzerine yoğunlaşan, maddelerin atomik yapısıyla, davranışlarıyla, değişik ortam koşulları altında sahip oldukları mekanik ve kimyasal özellikleri hakkında özetlemek gerekirse. Ufak bir şekilde ders akışı örneğin 2. sınıfta malzeme dersleri ile atomik yapısı ve mekanik özellikleri hakkında bilgi edinilir ve demir-çelik konusunda bilgi sahibi olunur, 3. sınıfta döküm dersleri, X-ray analizleri, fiziksel ve kimyasal metalurji, metalografi dersleri (elektron mikroskobu ve optik mikroskoplarla malzeme hakkında bilgi edinme) , 4. sınıfta ise tamamen ilgi alanına göre (örneğin güneş enerjisi dersi, biyomateryal dersi, elektriksel özellikler,led ekranlar, döküm ve dizayn projeleri vb).

Seramikten beyaz eşyaya, hatta uçak sanayiisine ve savunma sanayiisine kadar uzanan geniş bir çalışma alanı olduğu gibi, eğer kimyayla içli dışlıysanız ve laboratuarlarda çalışmayı düşlüyorsanız, eminim ki bu bölümde mutlu olursunuz. Özellikle yurtdışında eğitim alan ve çalışan akademik kadrosunun belirttiğine göre, bir çok yabancı üniversitenin (ABD de dahil)imkanlarından daha fazlasına sahip.

ODTÜ Metalurji ve Malzeme bölümünün ekstra bir özelliği olarak ABET akreditasyonu ile ABD'nin en üst düzey üniversiteleriyle eşdeğer eğitim vermesidir. Bu elbette ki yurtdışında da çalışma olanaklarınız açısından büyük bir fırsat olacağı gibi, ODTÜ Metalurji ve Malzeme'de verilen eğitimin de ayrıcalıklı olduğunu gösterir.

Sevip sevemeyeceğinizi düşündüyseniz de, puanı bu bölümü tuttuğu için hiç bir fikri olmadan gelen insanlar bile gayet mutlular :)

Yine kampüs alanı ve yine öğrenci ortamı dedikten sonra, katılabileceğiniz ve kendinizi geliştirebileceğiniz bir çok öğrenci topluluğu ve aktivite olması. Buraya yazdıklarımın kısa ve az olduğuna bakmayın, bunlarla 4 seneniz siz daha farkına varamadan geçecektir :)

Benzer Kişiler

Hasan Sarıtepe
Hasan Sarıtepe
Trade Marketing Team Leader (Ticari Pazarlama Takım Lideri) / RB Turkey Hygiene, Reckitt Türkiye
İsmail Baha Martı
İsmail Baha Martı
Malzeme ve Proses Mühendisi, TUSAŞ
Funda Şeniz Bayraktar
Funda Şeniz Bayraktar
Yorulma ve Hasara Tolerans Başmühendisi, TUSAŞ
Aslı Benez Kılıçcı
Aslı Benez Kılıçcı
Orta-Güney Avrupa ve Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü, Air Liquide
Alper Eroğlu
Alper Eroğlu
Beauty & Personal Care Marketing Director, Turkey, Iran and Central Asia, Unilever
Deniz Köksal
Deniz Köksal
Daimler Küresel IT Çözümleri Merkezi (Solutions Delivery Center Turkey) Strateji & Performans Yönetimi Grup Müdürü, Mercedes-Benz Türk
Ahmet Giray Ölmez
Ahmet Giray Ölmez
Doğu Avrupa Bölgesi Ticari Lideri, Pfizer
Sinem Yeldan
Sinem Yeldan
İşe Alım Uzmanı, TUSAŞ
Gözde Nezihe Tuncer
Gözde Nezihe Tuncer
Kalite Mühendisi, Ak Gıda
Mustafa Karaken
Mustafa Karaken
Head of Trade Marketing - Hygiene, Reckitt Türkiye
Efe Güvenli
Efe Güvenli
Assistant Customer Development Executive, Colgate-Palmolive
Barış Tuğrul Ertuğrul
Barış Tuğrul Ertuğrul
Elektrik Motorları Ar-Ge Yöneticisi, Arçelik
İrem Kaya
İrem Kaya
Müfettiş Yardımcısı, Garanti BBVA
Deniz Altun
Deniz Altun
Supply Chain Finance Manager, Unilever
Melih Engin
Melih Engin
Head of Advertising Technologies, Nokta
Hazal Dede
Hazal Dede
İnsan Kaynakları Müdürlüğü Projeler Uzmanı, Garanti BBVA
Mehmet Çam
Mehmet Çam
Head of Design, Otsimo
Nilgün Kutay
Nilgün Kutay
Desteklenebilirlik Başmühendisi, TUSAŞ