Matematik çok farklı bir disiplin. Bilgisayar mühendisliği istiyorsan en iyisi bilgisayar okuman. Evet kodlama öğrenilebilen bir şey ama bir bilgisayar mühendisi bunun üzerine yıllarca eğitim alıyor. Bilgisayarın zaten kendi içinde bir çok dalı var. Mesela ne programlayacaksınız: network, yapay zeka, makina öğrenmesi, gömülü, oyun? Bunun seçimini bilgisayar okuyarak yapabilirsiniz. Tavsiyem kötü bir üniversite değilse bilgisayar mühendisliği yazmanız. Öbür seçenek: ODTÜ matematik yazıp bilgisayara geçiş yapmak. Benim bir arkadaşım ilk sene matematikte okuyup ortalamayı yüksek tutup bilgisayara geçiş yapmıştı. Ama bunun için hem ortalamayı yüksek tutman lazım, hem de YKS puanını da hesaplamaya katıyorlar. Bunu bir araştır derim. ODTÜ mezunu olmakla bir adım önde oluyorsun ama artık devir değişiyor. Hele yazılım konusunda rekabet baya arttı. Önemli olan kendini ne kadar geliştirdiğin. Ve yazılım sektöründe kendini kanıtlaman artık çok kolay. Yazdığın bloglar, kodlar, projeler. Ve internetten herşeye ulaşabiliyorsun, o sebepten başarın tamamen senin ne kadar sıkı çalıştığına bağlı.

Merhabalar,


Özellikle aklınızda bir disiplin varsa yönelmek istediğiniz, onu okuyun. Matematik ile uğraşmak istiyorsanız matematik okuyun. Matematik okuyorsanız ama başka disiplinlere yönelmek istiyorsanız ilk işiniz, ilgili bölümden temel dersleri almak ve o yönde çalışmalara başlamak. Çift dal ya da yan dal yapabilirseniz bir artı olur. Yazılım çok rahat yönelebileceğiniz bir disiplin çünkü temel eğitimi aldıktan sonra tamamen kişinin kendi öğrenmesi ile devam ediyor ve internette tonlarca kaynak var.

Türkiye'de maalesef iyi üniversiteler Ankara ve İstanbul'da. Ankara çok pahalı olmayan huzurlu bir şehir. Aradığınız herşeyi bulabilirsiniz.

Şunu söylemek zorundayım. Bir yan dalda kendinizi geliştirmediyseniz saf matematik kolayca iş bulabileceğiniz bir bölüm değil. Bu yan dal ne olabilir: bilgisayar, istatistik...
Ben kendi alanımı anlatayım. Bilgisayar mühendisliği yapıyorum. Görüntü işleme alanında çalışıyorum. Görüntü işleme nedir? Elimizde piksellerden oluşan bir görüntü var. Bu görüntüden bilgi çıkarabiliriz; mesela görüntüde hangi objeler var, ya da görüntüyü başka bir görüntüye çevirebiliriz; mesela instagram filtreleri. Bunların dışında kamera ile araç plakası tanıma, yüz tanıma görüntü işlemenin alt başlıklarıdır. Görüntü işleme alanı için iyi bir matematikçi ve iyi bir bilgisayar bilimcisi iseniz çok kıymetlisiniz. Google'a kadar gidersiniz. Ortalama bir matematikçi ve bilgisayar mühendisi iseniz Türkiye'de iyi yerlere gelebilirsiniz. Özetle Türkiye'de matematikçiler kıymetli değil. İyi bir üniversitenin matematiği tutmuyorsa matematik yazmanızı önermem.

Odtü'ye bayılıyorum. Şu anki konumumda Odtü'de okumuş olmamın büyük payı var. Hem kişilik olarak hem eğitim olarak. Odtü size sağlam bir düşünme kabiliyeti, araştırma kabiliyeti kazandırıyor. Bunu geliştirmek sizin elinizde.

Ortalamayı yüksek tutmak çok önemli. Baştan sıkı çalışmazsanız sonradan kafanıza dank edince iş işten geçmiş oluyor malesef. Yüksek ortalama ile mezun olmak hem yüksek lisans yapmanız açısından önemli, hem kurumsal firmalarda iş bulmanız açısından. Odtü'nün iyi bir ingilizce eğitimi var. İngilizceye de çok önem verin. Üniversiteye giriş sınavına hazırlanmak hikaye. Esas maraton şimdi başlıyor. :)

Yine Odtü'yü tercih ederdim. Odtü'nün bana kattıklarının farkındayım. Bölüm olarak matematik değil bilgisayar mühendisliği okumak isterdim. Ya da matematik okuyup bilgisayar mühendisliğinden çift dal yapsam muhteşem olurdu.

İyi bir üniversitede okumak çok çok önemli. Ama iyi üniversitenin Türkiye'de çok alanı olmayan bir bölümü tutuyorsa bir daha düşünmek gerekir. İyi alternatifler bulunmalı.

Öncelikle lisede gördüğünüz matematikten aşırı keyif alıyor olmanız gerekiyor. Öbür türlü matematik okumak kabusa dönüşebilir. Galiba başka bir kriter yok. Keyif alıyorsanız matematik yapabiliyorsunuz demektir. Seçim yapmadan önce bir yüksek matematik kitabı karıştırın derim.

İyi bir üniversitede okumanın en büyük avantajı güçlü rakiplerinizin olması. Bu sebepten sizde başarılı olabilmek için daha çok çalışmak durumunda kalıyorsunuz. Aynı zamanda Odtü'nün akademisyen kadrosunun kaliteli olduğunu düşünüyorum. Siz de gayretliyseniz bunlar birleşince kaliteli bir eğitim almış oluyorsunuz. Odtü'nün büyük bir kampüsü var. Bunun da çok önemli olduğunu düşünüyorum. Her görüşten insan var. Ufkunuz genişliyor. Her hobiye dair bir topluluk bulabiliyorsunuz. En önemli nokta ise; İŞ BULMA KOLAYLIĞI. Odtü'den mezun olmanız sizi bir adım ileriye taşıyor.

Benzer Kişiler

Aslı Benez Kılıçcı
Aslı Benez Kılıçcı
Orta-Güney Avrupa ve Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü, Air Liquide
Deniz Köksal
Deniz Köksal
Daimler Küresel IT Çözümleri Merkezi (Solutions Delivery Center Turkey) Strateji & Performans Yönetimi Grup Müdürü, Mercedes-Benz Türk
Hasan Demirtaş
Hasan Demirtaş
Data Scientist, Aksigorta
Saygın Süzen
Saygın Süzen
Tüketici Ürünleri Satış ve Pazarlama Direktörü, Canon Eurasia
Hazal Dede
Hazal Dede
İnsan Kaynakları Müdürlüğü Projeler Uzmanı, Garanti BBVA
Alper Eroğlu
Alper Eroğlu
Beauty & Personal Care Marketing Director, Turkey, Iran and Central Asia, Unilever
Atiye Nur Sevindir
Atiye Nur Sevindir
TKB - İnceleme ve Soruşturmalar Müfettişi, DenizBank
Mehmet Çam
Mehmet Çam
Head of Design, Otsimo
Nihal Temur
Nihal Temur
Supply Chain Vice President, Unilever
Çağla Çığ Karaman
Çağla Çığ Karaman
Yüksek Kıdemli Araştırma Mühendisi, sahibinden.com
Başak Oğuz
Başak Oğuz
Yazılım Mühendisi, Softtech
Emrah Baran
Emrah Baran
Uygulama Geliştirme İnternet, Mobil ve Çağrı Merkezi Uygulamaları Grup Müdürü, ING
Kıvanç Harputlu
Kıvanç Harputlu
Music Category Manager, Nokta
Özgün Can Eray
Özgün Can Eray
Ticari Pazarlama&CRM Takım Lideri, METRO Türkiye
Asu Ulutürk Yavuz
Asu Ulutürk Yavuz
Maliyet Analiz Müdürü, Koton
Uğur Gülen
Uğur Gülen
Genel Müdür, Aksigorta
Murat Atik
Murat Atik
Pfizer Suudi Arabistan Fabrika Direktörü (Upjohn Global Supply), Pfizer
Göksu Demirbağ
Göksu Demirbağ
Finansal Kontrol Uzmanı, Perfetti Van Melle