Bölüm dersleri genel olarak İstatistik ve Optimizasyon temellidir. İleride çalışma alanlarınız olan Üretim, Planlama ve Kalite dersleri alırsınız. Bunun yanında çeşitli bilgisayar dersleri bulunur. Excel her okulda alınan program derslerinin başında gelir. Onun dışında C, Java veya Python gibi dersler okula göre farklılık gösterir. 

Bankalar artık endüstri mühendislerinin de sıklıkla çalıştığı alanlardan. Hem işletme hem de matematik temelli bir bölüm olduğu için tercih sebebi oluyor. Bankalar özellikle iş analisti, veri analisti gibi pozisyonlarda Endüstri Mühendisi arıyorlar. Aynı zamanda vergi ve danışmanlık şirketlerinde çalışan endüstri mühendisleri de bankalarla çalışıyorlar. Okul zamanı İşletme, Uluslararası Ticaret ve Finansman dersleri alarak bu konuda kendinizi geliştirebilirsiniz. 

Endustri muhendisligi matematigi ve algoritma kurmayi sevenler icin uygun bir bolum. Ikinci sinif matematiksel modellemelerle gecti. Arastirmayi sevmek de arti bence. Ayrica yoneleceginiz bolume gore farkli uzmanlik alanlarini tercih edebilirsiniz. Ornegin finans alani buna guzel bir ornek. Temel amac en yuksek kar en dusuk maliyeti saglamak zaten genel olarak. Ya da yazilima ilgi duyanlar icin de guzel bir tercih olabilir. Istediginiz alana gore kendinizi gelistirebileceginiz bir bolum. Bir de sosyallik isteyen bir bolum. Ben sosyalim veya sosyal olmak istiyorum, grup calismalarinda bulunmayi seviyorum diyorsaniz daha avantajli bir durum.

Kesinlikle bolum tercihi. Her universitede hemen hemen ayni derslerin goruldugunu dusundukce bolumu sevmedigin surece hicbir yerde mutlu olamazsin. Hatta bolum secerken alacaklari derslere de onceden bir goz atmalari arkadaslara tavsiyemdir.

Tercih yapacaklara Allah kolaylik versin. Ben cok zorlanarak secmis ve tek tercih yapmis biri olarak sanirim yine ayni yeri secerdim her ne kadar memnun olmadigim yonleri olsa da seviyorum ve aklima baska bir bolum gelmiyor.

Herhangi bir eksisi oldugunu dusunmuyorum.

Deniz sevenleri bekleriz. Bir de Izmir'in neresinde ogrenci olduguna bagli. Ben ornegin Balcova'dayim, duzenli kargasadan uzak bir yer olmasi ve denize yakinligi yonunden cok memnunum.

Yurtlarda odalar iki kisilik. Ilk dort kat erkek son dort kat kiz seklinde. Hazirlikta ranzali kucuk bir odada kaliyorsunuz. Birinci siniftan itibaren daha buyuk bazali bir odaya geciyoruz. Yemek pisirmek serbest degil.Temizlik haftada iki kere yapiliyor. Ben genel olarak memnunum.

Erasmusla anlasmali oldugu pek cok okul var. Her fakultenin kendi icinde bu okullar icin belirledigi kontenjanlar var. Ornegin muhendislik bolumunun anlasmali oldugu yedi farkli yer varsa, biri icin iki kisilik kontenjan gibi. Tercih yapanlar arasinda yapilan puan siralamasina gore gitme hakki elde ediyorsunuz.Ders programlarini kendiniz belirlediginiz icin diger devlet okullarina gore daha rahat oldugumuzu dusunuyorum. Cok yuksek not ortalamasina sahip olmasaniz da guzel bir yere erasmusa gidebilirsiniz.

Bölümlerin çoğu İngilizce o yüzden ilk olarak zor bir hazırlık sınavından geçiyorsunuz. İngilizcenizin iyi olduğunu düşünebilirsiniz ama fazla güvenmeyin. Ama hazırlık okumanızı tavsiye ederim okula alışmak ve bir seneyi rahat geçirmek açısından iyi.

Ben öyle bir durumla karşılaşmadım hatta başlarken tereddütlerim vardı ama zamanla okula alıştım ve hem burslu hem burssuz arkadaşlarım oldu. Bu kişiden kişiye değişen bir durum ama öyle bir ayrım olduğunu düşünmüyorum.

Arkadaşlar öncelikle iş alanı en geniş olan meslektir bence. Sanayi, ulaşım, sağlık, teknoloji alanlarında endüstri mühendisleri görev alıyor. Bu çok genel bir tanım tabi. Örneğin sanayi derken fabriklarda karar aşamalarında yer alıyorlar. Mesela bir fabrikaya girdiğinde hammaddeler depoda değil de parçaların birleştirildiği yerdeyse bunu hemen bir endüstri mühendisi fark ediyor ve onlar için en uygun yeri seçiyor. Böylece fabrikada verimliliği artırmış oluyor.
Ulaşım derken örneğin bir yere fabrika kurulması gerekiyor. Bu fabrika şehrin neresine kurulmalı ki oraya ulaşım en kolay sağlansın. Bunun için yurt içi hatta dışında kurulmuş olan fabrikaları araştırıyor artı eksisini değerlendiriyor ve en doğru yeri belirliyor. Tabi bunun için özel bilgisayar programları var onları da okulda öğretiyorlar. Özellikle simülasyon benim çok duyduğum bir terim henüz hazırlık olduğum için tam program adı veremeyeceğim. Ben de bu mesleği seçerken kafamda somutlaşmamıştı tam ama yukarıda yazdıklarımı gittiğim seminerlerde öğrendim umarım yararı olur. Bir de pek çok iş alanı var; üretim planlama, iş analizi vs. Bunlar bölüme başladıktan sonra kafanızda şekillenecek. İş alanı olaraksa Türkiye'deki pek çok fabrikada endüstri mühendisine ihtiyaç var. Yurtdışında da geniş bir iş alanı var.

Hazırlığı bitirip bölüme yeni geçen biri olarak seviyorum.

Hazırlık hocaları çok iyi hem Türk hem yabancı hocalarımız var. Sınavların zor olduğundan bahsedilse de ben çok çalışmadan geçmiştim. Her kur sonu sınıfların değişmesi daha çok kişiyle tanışma imkanı sağlıyor. Ayrıca yurtta kalma imkanınız olursa kampüsün içinde olduğu için ulaşım probleminiz olmuyor.

Bir kere geniş kampüs, amfi hayalleri kurmayın yok öyle şeyler. Ama çoğu özel okulda böyle ve bizimki yine idare eder zamanla alışıyorsunuz. Okul yemekhanesinin ücretleri yüksek yemek işini dışardaki cafe ve restaurantlarda halletmek yine pahalı oluyor. Burslu öğrencilerin bursunun çoğu yemeğe gidiyor.

Endüstri mühendisliği sosyal mühendislik diye de geçiyor. Yani ne elektrik mühendisliği kadar fizik ağırlıklı, ne de işletme kadar eşit ağırlıkçı bir bölüm hatta daha çok matematik ağırlıklı. Tanım olarak verimliliği artırıp zararı en aza indirerek karar veren kişi diye geçer; bu genel tanım işi yaparken somutlaşıyor ve gerçekten topluma çok yararlı hale geliyor. Ben de tıp çok düşünmeyen bir sayısalcı olarak kendime çok yakın buldum.

Mühendislik bölümü isteyen bir aday olarak tabiki önceliğim İTÜ, ODTÜ gibi okullardı. Ama puanım beklediğim gibi gelmeyince iki seçeneğim vardı ya bir sene daha kalacak ya da daha orta halli bir üniversiteye yerleşecektim. Bu üniversitenin adını ilk rehberlik öğretmenimden duydum. Bana yazılım mühendisliğini önerdi tam burslu. Ama ben endüstri mühendisliği istiyordum. Uzun araştırmalar sonucunda bu okulun da olanaklarının gerek yüzde yüz İngilizce olması, çift anadal olanağı, burs imkanı gerek izmirde olması beni cezbetti. Tercih ve tanıtım günlerine de katıldım ve içime sindi.

Benzer Kişiler

Yağmur Kantur
Yağmur Kantur
İnsan Kaynakları Uzmanı, Perfetti Van Melle
Bülend Avcı
Bülend Avcı
Mağaza İşletme Müdürü, METRO Türkiye
Ece Gılava
Ece Gılava
Müşteri Lojistiği Müdürü, PepsiCo
Berk Karaoğlu
Berk Karaoğlu
Android Developer, Nokta
Nazlı Deniz Timincioğlu
Nazlı Deniz Timincioğlu
İşveren Markası ve İç iletişim Proje Stajyeri, Şişecam
İlhan Ekler
İlhan Ekler
Solution Architect, SNI
Ahsen Demirel
Ahsen Demirel
Smarter’18 / Pazarlama Taze Ürünler Uzman Yardımcısı, Migros
Nazar Ulaş
Nazar Ulaş
Brand Manager, NAMET, Colgate-Palmolive
Ertuğrul Ordu
Ertuğrul Ordu
SAP ERP Yöneticisi, Ak Gıda
Zeynep Yavuz
Zeynep Yavuz
Hayat'ı Keşfet Tedarik Zinciri Stajyeri, Hayat
Büşra Tuğçe Özkan
Büşra Tuğçe Özkan
Commercial Management Trainee, Colgate-Palmolive
Ayberk Yamak
Ayberk Yamak
Kalite İnovasyon ve İyileştirme Müdürü, BAT Türkiye
Rana Ezgi Köse
Rana Ezgi Köse
Endüstri Mühendisliği Yöneticiliği Departmanı Stajyeri, TürkTraktör
Alper Güler
Alper Güler
Kurumsal Ürün ve Servisler Uzmanı, Vodafone
Serdar Olkun
Serdar Olkun
Network & IT Karar Destek Analiz Uzman Yardımcısı, Türk Telekom
Buse Aksay
Buse Aksay
Ülke Marka Lideri, Pfizer
Artur SackMann
Artur SackMann
TR Depolar Planlama Yöneticisi, Koton
Gamze Erbaş
Gamze Erbaş
SCANIA SSH Bölge Servis Yöneticisi, Doğuş Otomotiv